søndag den 4. december 2011

Klassikere...

To af julens klassikere ;-) uhm... ølkage og pebernødder...

Begge opskrifter har jeg fået af to dejlige damer. Pebernøddeopskriften har jeg fået af yngstes første dansklærer, en skøn, skøn dame...

Evas pebernødder - ca. 150 stk.

250 g mel
100 g margarine
½ tsk peber
1 1/4 tsk vanille
1/8 tsk hjortetakssalt
1 æg
175 g sukker
2 spsk fløde

Bland mel, margarine og krydderier i en skål.
I en anden skål piskes ægget og sukkeret til æggesnaps.
Fløden kommes i æggesnapsen.
Mel blandingen kommes op i skålen med æggesnapsen, og æltes godt.
Kan med fordel sættes på køl, så dejen er nemmere at arbejde med.
Rulles til stænger, skæres og rulles til kugler.
Sættes på bageplade på papir.
Bages ved 180 grader i ca. 6 min., alt efter størrelse og ovn.


Ølkage opskriften har jeg fået, af én af mine lærere fra seminarietiden ;-) også en dejlig og klog kvinde...

Hannes ølkage

500 g mørk farin
500 g mel
1 flaske hvidtøl
1 top tsk kanel
1 top tsk nelliker
1 top tsk ingefær
1 strøget tsk natron

Alt røres sammen, og kommes i en 2 liters form, smurt med smør (jeg bruger nu margarine).
Bages på en rist nederst i ovnen ved 175 - 190 grader i ca. 1 timer og 15 min.
Spises med smør på skiverne.

Jeg har min ovn stående på 175 grader med varmluft i ca. 1 time og 10 min.
Jeg har nogen gange bare brugt bagepapir, for at spare på margarinen. Men kagen hænger fast i papiret.

Håber det kunne give - måske ny - inspiration til julebageriet ;-)

God fornøjelse...

4 kommentarer:

  1. Det er længe siden, jeg har smagt ølkage, men jeg husker, at den smager fantastisk. Og sikke en nem opskrift.
    God mandag.

    SvarSlet
  2. Eva - den smager nemlig fantastisk... ;-) og tak i lige måde...

    SvarSlet
  3. har aldrig før hørt om ølkage...! ;o)

    Jeg og en kollega lavede 4-dobbelt portion af sønderjyske fedtekager i går.
    Mums.

    SvarSlet
  4. Esther - den smager fantastisk, og er måske nok verdens nemmeste kage, at "smække" sammen ;-)
    Sønderjyske fedtekager? Dem tror jeg så til gengæld ikke, jeg har prøvet... måske jeg kan lokke opskriften ud af dig? ;-)

    SvarSlet